Near East Bank, Korona Virüs Salgınında İkinci Dalga
Risklerini ve Alınan Tedbirleri Açıkladı
Near East Bank Risk Yönetimi Birimi tarafından yapılan değerlendirmeye göre; Korona virüsün yayılma hızı ile birlikte önleyici tedbir olacak olan aşıların henüz başarılı bir şekilde piyasaya arz edilememesinden ötürü ikinci dalganın kısmen Avrupa şehirlerinde başlaması ve tüm dünyaya hızla yaklaşmasının ve etkisinin piyasalara yansıması büyük olası. Alınan verilere göre; küresel bazda Korona virüs salgınında toplam vaka sayısı 19.10.2020 tarihinde 30.053.079’dan bir aylık zaman zarfında 40.664.529’a tırmandı. Kayıt edilen verilere göre Türkiye’de vaka sayısı 349.519’a çıkarken, 9.371 ölüm gerçekleşmiş, Güney Kıbrıs’ta vaka sayısı 2.687’ye yükselirken 25 ölüm yaşanmış ve KKTC’de 1 Temmuz 2020 tarihi itibari ile dış ulaşımın açılmasını takriben toplam vaka sayısı 123’den 861’e çıkarken, 5 kişi ise hayatını kaybetmiştir.
Bu olumsuz süreçte Near East Bank, müşterilerin bankacılık ve finans işlemlerinde sürdürülebilir şekilde faaliyetlerini devam ettirmesi amacı ile tüm fiziki tedbirleri almış ve online işlemler için teknoloji altyapısını Mart 2020 tarihinde (birinci dalga döneminde) geliştirmiş ve başarılı bir şekilde uygulamıştır. Ülkemizde olası ikinci dalganın başlaması durumunda, Acil Durum Eylem planı ile hiçbir hizmeti aksatmadan tüm müşterileri, hissedarları ve paydaşları için pro-aktif yönetim politikasıyla bu senaryoya şimdiden hazır olan Near East Bank, KKTC ekonomisini desteklemek ve oluşan finansal hasarları minimize etmek amacı ile de ülkemizin yanında yer aldı ve almaya devam ediyor.
Bu çerçevede ekonomik kalkınmanın sağlanması ve kötü dönemin minimal hasarla atlatılması adına Near East Bank müşterilerine ve şirketlere finansal araçları ve öncü bankacılık ürünleri ile desteğini kesintisiz şekilde sürdürmektedir.
En çok kazandıran yatırım aracı Altın!
Faiz ve Para piyasına göre; döviz kurlarının para birimi bazında incelenmesi sonucunda USD/TL’nin % 30,13, EURO/TL’nin % 37,80 oranında arttığı, diğer bir yandan altının TL karşısında en yüksek artışı yaşayarak % 63,95 oranında değer kazandığı gözlemlemiştir.
Risk Yönetim Birimi’nin açıklamalarına göre; faiz ve para piyasasına ek olarak Borsa İstanbul’da işlem gören Türk varlıklarının (hisselerinin) performansının finansal yılbaşından itibaren 1.144,25 puandan yaklaşık dokuz buçuk aylık zaman zarfında dalgalı iniş çıkışlar sonucunda % 5.34 oranında değer kazanarak 19 Ekim 2020 tarihi itibari ile 1.205,37 puana yükseldiği belirtilmiştir.
Near East Bank Risk Yönetimi Birim Müdürü Ertugrul Buğrahan; “Türk Lirasındaki faizlerde yaşanmakta olan artışlara paralel olarak, Türk Lirası cinsinden mevduatların yatırım açısından cazibesi artmaktadır. TL faizler üzerinde baskı yaratan ekonomik ve finansal koşullar Türk Lirası cinsinden borçlanma ihtiyacınızı ertelemeden en erken zamanda düşük faiz oranlarıyla finansman sağlamanız için uygun bir zaman zarfındayız. Ekonomik resesyon beklentisinin kuvvetli biçimde yüksek olasılık olması ve salgın krizinin olumsuz etkileri ile uluslararası yatırımlar güvenli liman altının değerini artırmaktadır. Bu çerçevede altın, yatırımcısına 3 yıldır finansal araçlar içerisinde en fazla kazandıran yatırım aracı konumundadır.” şeklinde konuştu.
Near East Bank, finansal ve müşteri ihtiyaçlarına yönelik analizler doğrultusunda, pandemi durumlarında dahi müşterilere doğru ve akılcı yatırım imkanları sunmaya devam ediyor. Near East Bank, müşterilerine hem fiziki altınlarını muhafaza edebilecekleri kiralık kasa hizmeti sunarken, buna ek olarak fiziki olmayan borsaya kote edilmiş gram altın hesabı açarak; altın hesabında arzu edilirse döviz hesabında olduğu gibi alım ve satım gerçekleştirme şansını sunuyor. Altın hesabı açmış müşterilerinin ise, on buçuk aylık zaman zarfında % 63,95 ile düşük riskli yatırım aracı ile astronomik kar elde ettiklerinin de altını çiziyor.
Near East Bank, müşteri ihtiyaçlarına yönelik uluslararası standartlara uygun yaygın ve yapılandırılmış finansman çözümleri ve yatırım araçlarını değişen ekonomik dengelere göre sunmaya devam edecek.